S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

ZASÍLÁME OD 1 KS !!!

VŠE SKLADEM !!!

NAD 2 500 Kč

DOPRAVA ZDARMA !!!

 

Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Hodnocení obchodu na Zboží.cz


» TEPLOTA VÍNA, DEKANTOVÁNÍ VÍNA
Teplota vína, dekantování vína

Teplota pro podávání vína

Správná teplota podávaného vína je velmi důležitá. U sladkých vín se názory na teplotu podávaného vína někdy liší. V zásadě však teplota stoupá od  jednoduchých  a lehkých vín po plná a těžká vína. Přesnou teplotu podávání pro konkrétní víno je dobré si vyzkoušet, neboť v některých případech se mohou vůně a chutě zajímavě rozvíjet.  Podchlazené víno neuvolňuje vonné látky a ztrácí svůj charakter, takže vlastně vůbec nevíte jakou chuť a vůni víno má.

Pokud budete ochutnávat podchlazená různá vína, rozdíl bude minimální. Proto se dá u složitějších a strukturovanějších vín doporučit teplota vyšší. Ta totiž odhalí vše, co při nízké teplotě zůstává skryto.


Dekantování vína

Dekantování vína je jeho přelití z láhve do karafy. Existují dva základní důvody, proč to udělat. Tím prvním je oddělení usazenin, většinou u starších a nefiltrovaných červených vín. Dalším je provzdušnění vína.

Chceme-li víno dekantovat, měli bychom ho v dostatečném předstihu postavit, aby se všechen sediment stačil usadit na dně láhve. Pokud je víno takto připravené, otevřeme ho a nejprve nalijeme malé množství vína do skleničky. Tím klesne jeho hladina, dostane se z hrdla a bude mít větší plochu, na kterou může působit vzduch. Ke vzorku přičichneme, pokud je v pořádku a neshledáme v něm žádné vady, nalijeme ho do karafy a zavíníme ji.Zabráníme tak případnému nepříjemnému aroma, které mohlo ve skleněné nádobě zůstat. Takto použité víno vrátíme zpět do sklenice a můžeme do karafy nalít zbytek láhve. To uděláme velmi opatrně, nejlépe proti zdroji světla (např. svíčka), abychom dobře viděli usazeniny. Práci si můžeme usnadnit nálevkou nebo filtrem.

Dekantují se vína červená i bílá. Ta robusní je možno nechat vydýchat čtyři až dvanáct hodin, mladá bychom měli otevřít půl až dvě hodiny před podáváním.

YjA0N