Úvod » Slámová vína
Sklizené hrozny musí být umístěné na slámě nebo rákosu nebo zavěšené v dobře větratelném prostoru minimálně po dobu 3 měsíců. Výlisnost seschlých hroznů je nízká a obvykle nepřekračuje 20 %. Mošt musí dosahovat cukernatosti minimálně 27 ° NM.
Ke kvašení je třeba použít specifických kvasinek, mošt se nesíří. Kvašení je pomalejší a je obvykle zastaveno v okamžiku, kdy je dosaženo zhruba 10 % alkoholu.
Slámové víno se obvykle školí 1 – 2 roky v dřevěných sudech. Následně se stáčí do skleněných lahví o objemu 0,2 – 0,375 litru. Slámová vína obsahují vysoký podíl zbytkového cukru, bývají velmi extraktivní s nižším obsahem alkoholu.
Pokud jsou pro výrobu použity odrůdy vhodné k archivaci, vydrží víno i desítky let. Nejčastějšími odrůdami pro výrobu slámového vína jsou Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené, Tramín červený, Rulandské šedé, Frankovka, Cabernet Sauvignon.