S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

ZASÍLÁME OD 1 KS !!!

VŠE SKLADEM !!!

NAD 2 500 Kč

DOPRAVA ZDARMA !!!

 

Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Hodnocení obchodu na Zboží.cz


» O SLÁMOVÉM VÍNĚ
O slámovém víně

Výroba slámového vína je mimořádně náročná, protože vyžaduje mnoho ruční práce. Sklízí se pouze absolutně zdravé hrozny, které se položí na slámu, popř. zavěsí do dobře větratelné místnosti. Takto musí hrozny vysychat minimálně do dobu tří měsíců, ale většina vinařů nechává hrozny sušit i déle, aby se zvýšil obsah cukru a extraktu. Během této doby je nutná každodenní kontrola, protože bobulky mají tendenci jako každé jiné ovoce podléhat zkáze.

Dále se hrozny šetrně lisují, výlisnost je nízká, pohybuje se kolem 15 - 20 %. Získaný mošt je velmi koncentrovaný a sladký. Množství cukru v moštu se zjistí pomocí refraktometru (přístroje pro měření vlastností kapaliny pomocí lomu světla). Pro měření cukernatosti hroznů se používá stupnice normovaného moštoměru, kdy 1 stupeň NM znamená, že ve 100 litrech moštu je 1 kg cukru. Podle vinařského zákona musí být minimální cukernatost 27 °NM, ale většinou je mnohem vyšší.

Kvašení je pomalé, vyžaduje použití speciálních kvasinek, probíhá za vyšší teploty a nesíří se. Následně slámové víno dozrává v sudech.

Slámová vína jsou plná bohatá, obvykle s buketem květin, medu nebo rozinek.

V poměru k celorepublikové produkci vína zaujímá slámové víno necelé 1 % produkce.

Slámové víno se vyrábí také například v Rakousku (Strohwein), ve Francii (vin de paille), v Itálii (vino paglierino), ve Španělsku (vino de paja).

 

Vznik slámového vína v ČR

První slámové víno vzniklo v roce 1994 ve Valticích na Střední vinařské škole pod vedením Ing. Kopečka. Nejednalo se o první pokus, ale o první úspěšný pokus, který byl dotažen až do fáze vína. Vzpomíná Oldřich Drápal ml., který se v rámci školní praxe pokusu zúčastnil.

 

Jak tedy vše probíhalo? (čerpáno z časopisu Vinařský obzor 9/2013)

Vybrané hrozny se rozvěsily na půdu staré ředitelny. Ze zemědělských nylonových provázků se upletl něco jakoby rastr a na něj se věšeli hrozny. Byly tehdy použity hrozny převážně z odrůdy Veltlínské zelené a ještě něco málo jiných. Žáci pak chodili kontrolovat zejména zdravotní stav hroznů a také refraktometrem měřili cukernatost, vždy se měřilo asi padesát bobulí. Vzniklo asi 70 litrů vína po kterém se jen zaprášilo.

ODY1YzQ3NT