S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

ZASÍLÁME OD 1 KS !!!

VŠE SKLADEM !!!

NAD 2 500 Kč

DOPRAVA ZDARMA !!!

 

Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Hodnocení obchodu na Zboží.cz


» O LEDOVÉM VÍNĚ
O ledovém víně

Výroba ledového vína vyžaduje od vinaře nejen mnoho znalostí a zkušeností, ale také odvahy. Při výrobě musí hrozny zůstat na vinici dokud teplota neklesne minimálně na -7°C, což s sebou nese mnohá rizika. Na hrozny má totiž spadeno nejen zvěř a ptáci, ale i zloději a při deštivém počasí mohou být hrozny napadeny hnilobou. Využívají se tedy pozdní odrůdy, které mají šanci se udržet na vinici až do zimy.

Hrozny se většinou sklízí v noci, protože po celou dobu zpracování musí zůstat zmrzlé. V každé bobulce je asi 80 % vody, která se díky mrazu při lisování oddělí a vznikne velmi sladký a hustý koncentrovaný mošt. Pomocí refraktometru (= přístroje určeného pro měření vlastností kapaliny pomocí lomu světla) se zjistí množství cukru v moštu. Pro měření cukernatosti hroznů se používá stupnice normovaného moštoměru, kdy 1 stupeň NM znamená, že ve 100 l moštu je 1 kg cukru. Podle vinařského zákona musí být minimální cukernatost 27 °NM, ale většinou je mnohem vyšší.

Kvašení moštu, což je proces, kdy dochází k přeměně cukrů na alkohol, probíhá velmi pomalu, protože kvasinky v tomto prostředí hůře kvasí. Tento proces musí být pod bedlivým dohledem enologa. Ve víně zůstane vysoký obsah zbytkového cukru a velmi vysoký extrakt oproti nižšímu obsahu alkoholu.

Ledová vína jsou výrazně sladká, plná a velmi aromatická. Jsou poměrně vzácná a proto drahá.

Na dodržování vinařského zákona při výrobě ledového vína dohlíží potravinářská inspekce. Inspektor kontroluje množství hroznů na vinici a následně tento údaj zaznamená do dokumentace. Množství vyrobeného vína musí odpovídat množství sesbíraných hroznů. Tím je vyloučena možnost, že by ledové víno bylo vyrobeno z hroznů z mrazících boxů.

Historie ledového vína

Hlavně díky Římanům se asi před 2000 lety víno a obchod s vínem rozšířily na území dnešního Rakouska a Německa, což jsou oblasti klíčové pro výrobu ledového vína. Bohužel není úplně jisté kdo a kdy v těchto oblastech ledové víno začal vyrábět. V Rakousku se ledové víno pravděpodobně vyrábí od 12. století, v Německu od 18. století. 
V jedné místní legendě se zmiňuje výroba ledového vína. Podle ní v roce 1794 na vinici ve Franské říši přišly mrazy mnohem dříve než obvykle a hrozny na vinici zmrzly. Sedláci se nedali rozmary přírody zaskočit a hrozny i přes to sesbírali a zmrzlé vylisovali. Tak objevili způsob výroby ledového vína.

ZWNiM