S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

ZASÍLÁME OD 1 KS !!!

VŠE SKLADEM !!!

NAD 2 500 Kč

DOPRAVA ZDARMA !!!

 

Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Hodnocení obchodu na Zboží.cz


Úvod » Vinaři v nabídce » Marcinčák Novosedly

Vinaři v nabídce / Marcinčák Novosedly

Marcinčák speciální vinaJe rodinné vinařství hospodařící na vlastních vinicích ležících v Mikulovské vinařské podoblasti.

Při používání moderních výrobních technologií je kladen důraz na kvalitu, originalitu a jedinečnost vín, která je dána neopakovatelným charakterem jednotlivých viničních tratí. Díky této filozofii vinaře Petra Marcinčáka vznikají osobitá vína určená pro nejnáročnější milovníky vín.

Produkce vinařství je zaměřena výhradně na přívlastková vína z tradičních odrůd.

Specialitou vinaře Petra Marcinčáka je výroba slámových a přírodně sladkých vín, která oslovují milovníky vína svou komplexností a mimořádnou harmonií všech chutí. Tyto skvosty mezi víny nejsou určeny „pro pití po celý večer“, ale tato vína jsou nezbytnou součástí vrcholné gastronomie a mimořádných příležitostí. Speciální vína z vinařství Marcinčák získala celou řadu ocenění. Jako poslední v řadě Cenu asociace pařížských sommeliérů.

Při výrobě speciálních vín jde především o zbavení hroznů vody přírodní cestou a zvýšení koncentrace cukrů, kyselin a dalších minerálů obsažených v hroznových bobulích. Vinařský zákon umožňuje pouze tři postupy vysoušení hroznů, a to pomocí ušlechtilé plísně botrytis cinerea při výrobě výběrů z cibéb, pomocí mrazu při výrobě ledových vín a dlouhodobým vysoušením na slámě při výrobě vín slámových.


Parametry
Popis produktu odrůda: Neuburské ročník: 2002
Neuburské 2002, slámové víno, 0,375 l, Marcinčák

cena 699 Kč

skladem


Popis produktu odrůda: Veltlínské červené rané
Veltlínské červené rané 2004, slámové víno, 0,35 l, Marcinčák

cena 699 Kč

skladem


Popis produktu odrůda: Rulandské bílé ročník: 2003
Rulandské bílé 2003, slámové víno, 0,35 l, Marcinčák

cena 749 Kč

skladem


Popis produktu odrůda: Ryzlink vlašský ročník:
Ryzlink vlašský 2009, slámové víno, 0,375 l, Marcinčák

cena 849 Kč

skladem

Slámové víno podle Petra Marcinčáka  čerpáno z časopisu Vinařský obzor 7-8/2013

První experimenty s výrobou slámových vín začaly u Petra Marcinčáka v druhé polovině devadesátých let, přičemž první oficiální slámové víno pochází z roku 1999. Co vás inspirovalo začít s výrobou slámových vín?
Někdy v polovině devadesátých let jsem byl v Itálii se skupinou sommelierů na vinařské exkurzi, kde jsme mimo jiné zhlédli postup výroby vína Amarone. V tomto případě nejde o klasické slámové víno. Hrozny pro jeho výrobu se vlastně jen mírně přisuší tak, by se cukr v hroznech koncentroval na cca 27 - 28°NM. Výsledná vína mívají kolem 30 gramů zbytkového cukru a často přes 15 % alkoholu. To bylo takové první ponouknutí. a u nás, jak se začal pomalu do praxe zavádět první vinařský zákon, došla řada i na slámová vína.
Uvádí se, že první slámové víno u nás připravil jako student vinařské školy v rámci praxe Oldřich Drápal junior pod dohledem Jiřího Kopečka...
Ano, tak nějak to tehdy bylo. A pak jsem si také řekl, proč to nezkusit také. Rád svou práci posouvám dál, věci zkouším, a tak v roce 1999 jsme připravili první větší várku hroznů pro slámové víno. Je to určitá specializace, kterou každý nezvládne. Při výrobě speciálních vín vznikají jisté bariéry,  např. ekonomického či prostorového rázu, ale i technologického, který každý nemusí zvládnout.
Jak to máte zabezpečeno prostorově? Pamatuji, že jsem byl u vás na exkurzi právě v roce 1999, kdy jste dosoušel hrozny pod střechou na půdě sklepa...
Víceméně tyto prostory využívám stále jako stěžejní. Pokud lísky na této půdě naplním zcela, kapacitně to představuje 25 000 kg. Je faktem, že v posledních letech jsem to úplně plné neměl, zejména z důvodu úrody a zásob sudového vína. Takže poslední roky vyrábíme z polovičního množství a to zejména z Ryzlinku rýnského a Frankovky.
Jak se díváte na vhodnost odrůd pro přípravu slámových vín?
Samozřejmě vyzkoušeno jich mám více, zejména Sauvignon či Rulandské bílé nebo také Ryzlink vlašský. Tyto odrůdy vyrábím dlouhodobě. Velmi se ovšem také osvědčilo Veltlínské červené rané, které dává velmi ovocitá slámová vína, zkoušeli jsme také Tramín.
Je podle Vás odrůda, která se pro slámová vína výslovně nehodí?
Takto se to úplně asi nedá říct. Zkoušel jsem i mnohá červená, která jsou zajímavá svou tříslovinou i jiným projevem kyseliny. Nebývají tolik expresivní v primární aromatice, ale jsou mimořádně zajímavá v dochuti, zejména díky tónům peckovinového ovoce, marmelád a podobně.
Kolik slámového vína vyrábíte?
Když je standardní rok, tak to vychází na cca 2000 litrů vína ročně.
Může se ve slámovém víně nějak výrazně projevit charakter ročníku?
Určitě ano, zejména pokud by byla tato vína postavena vedle sebe a senzoricky posuzována, i když nebudou tyto rozdíly tolik patrné jako u běžných vín. Jednou z podmínek dosažení vysoké jakosti slámových vín je podle mé zkušenosti dostatečné dosušení hroznů tak, aby se výsledná cukernatost pohybovala alespoň v oblasti těch 45 °NM. U nás se nám podařilo se přiblížit i k 60 °NM. Co se týče celkových senzorických rozdílů, záleží také na tom, jak má kdo smyslové orgány nastaveny.
Jaká je podle vás ideální výše výsledného zbytkového cukru ve slámovém víně?
Myslím, že ideálně by to mělo být nad 200 g/l. Máme i vína, kde to je nad 300 g/l. Při těchto cukernatostech, resp. vysušenosti hroznů, se pochopitelně ztrácí odrůdový charakter, standardní vnímání vína. Převládají v něm medové tóny. I degustátor, pokud vín, že přichází slámové víno, nakalibruje si své smyslové orgány jinak než na klasické přírodní suché víno.
Máte už vysledováno za ty roky, z kterých vašich vinic jsou nejlepší hrozny pro slámové víno?
Jistě, například chce-li špičkové hrozny Rulandského bílého pro slámové víno, volím jednoznačně starou horu, má-li to být Ryzlink vlašský, pak je to vinice v trati U božích muk. ale zkoušíme dál, když ne v odrůdách, tak ostatní části přípravy slámových vín. Myslím, že ve vinici máme již postupy zvládnuty dobře - výnosy jsou omezeny, ostatně máme všechny vinice  režimu ekologického hospodářství, tedy o nějakých vysokých výnosech se tu nemůžeme bavit. Pracujeme taky dále na technologii vysušení hroznů. Nyní vysoušíme podle druhu hroznů a průběhu počasí 2 až 5 měsíců. Jedna věc je samozřejmě systém větrání, ale hrozny pro výrobu slámového vína je třeba každopádně zachovat zralé.
Jak řešíte samotnou sklizeň hroznů?
Provádíme přebírku - sklízí se do zeleninových bedýnek do tenké vrstvy a pak se kladou opět na vrstvu slámy.
Jaký je požadavek minimální cukernatosti na hrozny, které přicházejí na slámu?
Probírku, jak jsem uvedl, děláme vlastně během standardní sklizně, takže povětšinou v cukernatosti pozdních sběrů v rozmezí 21  22 °NM, záleží na termínu i ročníku. O nižší cukernatosti nelze uvažovat, spíše je lépe více  třeba i do výběru hroznů.

Jak řešíte samotnou výměnu vzduchu v prostorách, kde se hrozny dosouší?
Samozřejmě bez ventilace se to neobejde. Prostory nepřitápíme, není to ani dobré pro výsledek.
Jaký je další postup, jestliže máte k dispozici dobře vysušený hrozen o dostatečné cukernatosti?
Hrozny se lisují, a to celé, neodstopkovávají se, protože by to ani nešlo, jedině snad ručně obírat, to ale neděláme. Průměrná výlisnost bývá 8-12 %, záleží na odrůdě a stavu hroznů. Dopředu se to nedá v žádném případě odhadnout, je zde mnoho faktorů. někdy je v dužnině více šťávy, někdy méně. Samozřejmě vše sledujeme, protože může být problém např. i s přesušením.
Dobře, máme vysoce cukernatý mošt, jak dále ve fázi kvašení?
Problémy s prokvášením jsme nikdy neměli. Je vždy dobré, když si výrobce najde svůj styl slámového vína, které dále tvoří. Vinifikace tedy probíhá standardně: mošt se odkalí, zakvasí a tak dále, rozhodně nejde o žádnou vědu.

Levandulové víno Petra Marcinčáka čerpáno z časopisu Wine & Degustation 7-8/2014

Všichni, kdo v posledních dvou měsících projížděli Mikulovem, museli zaznamenat množství kvetoucích levandulí i nádhernou vůni, která zde navozuje až trochu jihofrancouzskou atmosféru. Nicméně levandule má v Mikulově dlouhou tradici. Na ní navázal vinař Petr Marcinčák svým rodinným hotelem, který je levandulí zasvěcený a obklopují ho stovky modrofialových kvetoucích rostlin. Jeho novinkou pro letošní rok je Levandulové víno. To vyrobil vinař Petr Marcinčák pro svoji manželku Hanu, která levanduli miluje pro její krásu, vůni, pro její vytrvalost a skromnost. Levandule lékařská má mimořádné léčivé účinky a působí blahodárně na celý organismus.
Pomáhá zejména při bolestech hlavy, při nespavosti, stresu a snižuje krevní tlak. Proces výroby je pochopitelně tajný. Samozřejmě jsme ochutnali a Levandulové víno z Vinařství Marcinčák má světle růžovofialovou barvu, výraznou a současně velmi příjemnou a uklidňující vůni levandule, jahod a malin. V chuti je víno krásně ovocné, kořenité a plné s chutí jahod a dlouhou nasládlou dochutí s tóny levandulového medu. Levandulové víno je specialitou, kterou si nejlépe vychutnáte přímo mezi květy levandulí na terase restaurace Hotelu Marcinčák v Mikulově.

N2QxMGR